Основател

Проф. д-р Ибрахим Мирзай

Грандмастър Ибрахим Мирзай е роден в 1943 г. в Иран. От малък изучава различни спортни дисциплини и бойни изкуства. Голямата му страст към източните изкуства е забелязана от Шах Реза Пахлави (първият шахиншах на Иран от династия Пахлави), който решава да го финансира и изпрати на пътешествие до Близкия Изток, където да изучи по-задълбочено източните изкуства, философия и култура с идеята, от опита събран там, да създаде съвременно бойно изкуство в духа на персийската култура. Години по-късно, в началото на 70-те, Мирзай създава нов стил кунг фу и го нарича То’А.

В Персия, днешен Иран, винаги се е отдавало голямо значение на физическата форма, над която се работи и експериментира задълбочено и до днес. В миналото тя е била основа в комплексното обучение на младите войници. Такъв пример е древната персийска методика „Зур хане”, съществуваща и днес. Практикува се в снабдени с арени гимнастически школи, където се тренира, само от мъже, с тежки копия, под звуците на барабани и песни от епическата поема „Шахнаме” („Книгата на царете” от Фирдоуси).

Младият Мирзай започва военна кариера в иранската армия и става офицер във Военновъздушните сили. Участва в многобройни курсове и мисии: информационни полемики, класически бойни техники, специални военновъздушни операции, специални военни мисии, нестандартни военни тактики, парашутизъм (където достига до степен с три звезди), планински преходи и маршрути, пустинни операции, оцеляване при тежки условия, операции по суша и море, спасителни операции и спецкурс за рейнджъри.

Получава философска степен и титлата професор във Военната академия на Иран. Основава „Факултет за трениране на тялото и духа”, в който започва да преподава кунг фу То’А и психология. Развива научна и физическа дейност в различни училища и университети. По-късно, с широките си източни познания за хипнозата и циркулацията на биоенергията в човешкото тяло, Мирзай започва да посещава клиника за физиотерапия в Техеран и да се занимава с пациенти с нелечими за онова време заболявания. Причината, поради която хипнозата на проф. Мирзай постига високи резултати, е неговата силна харизма. С времето успява да мотивира и посвети учениците си (по онова време вече над 10 000), които са го обичали и все още го обичат предано. В учението си той извежда идеята за отърсване от излишното в ежедневието, за създаване на популярен културен модел, както и за необходимите средства за развитието на ниските социални прослойки. Говори за изграждането на хармонична система, в която напредъкът е пряко свързан с човешките нужди и ценности – в противовес на съществуващата система, основана на насилие, противоборство и незачитане на закона, при която шепа хора обсебват с властта и капитала, докато масите могат  да са само наблюдатели.

Политическите събития драстично променят живота на този велик човек. През 1979 г., по време на протестите срещу политиката на шаха, избухва Иранската революция, ръководена от различни сили, от които малка част се обединяват за каузата. Религиозното течение е помощно, но въпреки това скоро Иран се превръща в ислямска република. Този изключително опасен период принуждава много иранци да напуснат родината си. Проф. Мирзай, кандидат президент, чиито учения са с „прекалено философска и духовна” насоченост и с ученици и последователи твърдо застанали срещу тоталитаризма, няколко години по-късно става обект на покушение и бива прострелян в краката. Идеите му се считат за „неудобни” и той е принуден да избяга в Турция, по-късно в Европа, докато накрая следите му се изгубват.

В Иран, в началото на 80-те години, стилът То’А се забранява официално от ислямското правителство. Школите и кунг фу университетът са закрити, а тези, които продължават да практикуват, са задържани. Всички обаче, които носят принципите на бойното изкуството в кръвта си, продължават да го упражняват тайно и, скрити в гори и планини, при непоносимите летни и зимни условия там, продължават да го предават на поколенията. Благодарение на тях, кунг фу То’А все още съществува в Иран, където 25 г. по-късно стилът е отново легален и придобива още по-голяма популярност, практикувайки се от над половин милион души.

Благодарение на избягалите, То’А достига до Европа и Америка, макар че днес е сравнително слабо разпространен стил извън Иран.

Понякога се раждат хора с блестящи физически качества, които ги правят шампиони в даден спорт. По-рядко се раждат хора със способности да постигат изключително високи резултати и постижения едновременно във физическата, духовната и интелектуалната сфера. Проф. д-р Ибрахим Мирзай е именно такава личност, вдъхновяваща и до днес последователите на това изящно персийско бойно изкуство чрез многобройните истории, снимки и видео материали, обикалящи света благодарение на неговите най-близки и верни ученици.

Find us on Facebook